Internet of Things

Internet of Things (IoT)

Το Internet of Things αποτελεί την επόμενη μεγάλη τάση στον χώρο της ψηφιακής τεχνολογίας και όχι μόνο, και θα επιφέρει τεράστιες αλλαγές στον καθημερινό τρόπο ζωής των κοινωνιών αλλά και των επιχειρήσεων.

Τα πρώτα σημάδια αυτής της τάσης εμφανίστηκαν στο διεθνές γίγνεσθαι με την παρουσίαση του “έξυπνου” ψυγείου από την Samsung. Οι εξελίξεις φυσικά επιταχύνονται μέχρι σήμερα και ο ρυθμός ανάπτυξης του φαινομένου λαμβάνει διαστάσεις εκθετικής μεγένθυσης. Ας δούμε όμως μερικές λεπτομέρειες αναφορικά με την ανάγκη παρουσίασης ενός ορισμού:

Ως Ορισμός

Το Internet of Things είναι μία έννοια που αφορά σε αντικείμενα της καθημερινής ανθρώπινης ζωής – από βιομηχανικές μηχανές μέχρι wearable συσκευές, που θα ενσωματώνουν και θα χρησιμοποιούν αυτόματα διάφορα είδη αισθητήρων για  τη συλλογή δεδομένων & ίσως την εκτέλεση κάποιας ενέργειας μέσω σύνδεσης με ένα δίκτυο ή με το διαδίκτυο σε ευρύτερη έννοια.

Παραδείγματα: Ένα “οικολογικό” κτίριο που χρησιμοποιεί αισθητήρες (sensors) για την αυτόματη ρύθμιση της θέρμανσης ή του φωτισμού ή του κλιματισμού. Επίσης – ένα “έξυπνο” κρεββάτι που σε ξυπνάει με το ενσωματωμένο ξυπνητήρι του, την ώρα που έχεις προκαθορίσει, ή την ώρα που έχει κατά μέσο όρο, υπολογίσει το ίδιο το κρεββάτι, ότι ξυπνάς συνήθως!!!  Διαφαίνεται στον μακρινό ορίζοντα πως το Internet of Things είναι το τεχνολογικό μέλλον που θα κάνει τη ζωή μας πιο εύκολη.

Ο όρος “Internet of Things” ( ή Διαδίκτυο των Πραγμάτων) επινοήθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1990 από τον επιχειρηματία Kevin Ashton. Ο Ashton, ένας από τους ιδρυτές του Auto-ID Center στο Massachussets Institute of Technology, ήταν μέλος ομάδας που ανακάλυψε τον τρόπο να συνδέσει τα αντικείμενα με το διαδίκτυο μέσω μιας ετικέτας RFID. Έχει δηλώσει ότι χρησιμοποίησε πρώτη φορά τη φράση “Internet of Things” σε μια παρουσίαση που έκανε το 1999 – και ο όρος αυτός έχει απομείνει έκτοτε.

Εξέλιξη του Φαινομένου

Πρόσφατη μελέτη της εταιρείας ερευνών Gartner, προβλέπει ότι το Internet of Things θα επιφέρει μία συνολική οικονομική πρόσθετη αξία της τάξης των 1,9 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, μέχρι το έτος 2020. Ο αριθμός των συνδεδεμένων συσκευών θα φτάσει τον αριθμό των 26 δισεκατομμυρίων στο ίδιο χρονικό διάστημα, ενώ οι πληροφορίες που διαχειρίζονται οι επιχειρήσεις θα αυξηθεί έως και 14 φορές έως τότε.

Σύμφωνα με την Gartner, στο IoT θα περιλαμβάνονται συσκευές που δεν θα είναι απαραίτητα συνδεδεμένες απευθείας με το Διαδίκτυο, αλλά θα μπορούν να είναι συνδεδεμένες σε τοπικά δίκτυα. Επιπρόσθετα, το Internet of Things επεκτείνεται πέρα από ανθρωποκεντρικές συσκευές (με περιβάλλον χρήσης και επικοινωνίας), σε συσκευές όπως οι θερμοστάτες του ενός σπιτιού, οι βιομηχανικοί αισθητήρες και οι δικτυωμένες κάμερες ασφαλείας.

Παράλληλα όμως με την ανάπτυξη του IoT αυξάνεται και η ανάγκη για τη δυνατότητα διαχείρισης σε πραγματικό χρόνο πολύ αυξημένων απαιτήσεων μεταφοράς και αποθήκευσης δεδομένων. Θα πρέπει να παρέχεται επαρκές εύρος ζώνης για να καλύπτει από έναν αισθητήρα τοποθετημένο σε μία πόρτα μέχρι υψηλής ευκρίνειας βίντεο που θα προέρχεται από μία κάμερα ασφαλείας. Ανάλογες θα είναι φυσικά και οι απαιτήσεις σε επίπεδο κρυπτογράφησης και ασφάλειας των δεδομένων.

Μορφές του Φαινομένου IoT

Τα επόμενα χρόνια έπεται έξαρση του αριθμού των συνδεδεμένων συσκευών, των τοποθεσιών που αυτές βρίσκονται και φυσικά των λειτουργιών που θα εκτελούν. Έτερο παράδειγμα – τα μελλοντικά νοσοκομεία: Πληθώρα συσκευών, θα βρίσκονται συνδεδεμένες με τα δωμάτια ασθενών και θα παρακολουθούνται από το νοσηλευτικό προσωπικό μέσω monitors ή άλλων εργαλείων. Το σύνολο των δεδομένων της κλινικής κατάστασης ενός αθενούς θα παρέχει στο προσωπικό του νοσοκομείου άμεσα συνολική εικόνα της κατάστασής του. Με τον τρόπο αυτό θα μπορεί να παρέχεται καλύτερη φροντίδα στους ασθενείς σε σαφώς μικρότερο χρόνο.

Σε βιομηχανικές εγκαταστάσεις, όπου απαιτείται η συνεχής παρακολούθηση της ροής των χρησιμοποιούμενων πρώτων υλών ώστε να αυξάνεται η παραγωγικότητα, οι αισθητήρες προσδιορισμού θέσης θα είναι τοποθετημένοι στα υλικά που κινούνται πάνω σε μία γραμμή παραγωγής και που στη συνέχεια αποθηκεύονται. Οι ίδιοι αισθητήρες μπορούν να βρίσκονται σε περονοφόρα ανυψωτικά μηχανήματα, σε παλέτες και σε εργαζόμενους ώστε μέσω ενός κεντρικά διαχειριζόμενου λογισμικού να δίνονται οδηγίες σε πραγματικό χρόνο.

Σε σπίτια, γραφεία και λοιπούς χώρους εργασίας, αισθητήρες θα μπορούν να παρακολουθούν τα δίκτυα κοινής ωφέλειας και να προσφέρουν έγκαιρη προειδοποίηση σε περίπτωση πτώσης τους ηλεκτρικού ρεύματος, διαρροής νερού και υπερφόρτωσης του ηλεκτρικού δικτύου. Τα δεδομένα που θα συγκεντρώνονται θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για βελτίωση της απόδοσης, εντοπισμό αναγκών και πρόβλψη απαιτήσεων. Ήδη στην Νορβηγία –  Όσλο, τέτοιου είδους έξυπνες λύσεις κατάφεραν να επιτύχουν μείωση στο κόστος ενέργειας κατά 62%.

Παρόμοιο σκεπτικό επικρατεί και στα γνωστά πλέον σε πολλούς wearables. Αισθητήρες παρακολούθησης των καρδιακών παλμών σε συνδυασμό με εφαρμογές κινητών που μετρούν βήματα και αποστάσεις που έχουμε διανύσει είναι από τις πιο κοινές εφαρμογές του «καταναλωτικού» Internet of Things. Συσκευές που μπορούμε να φοράμε, όπως ένα smartwatch, ένα wristband, ένα ζευγάρι «έξυπνα» γυαλιά ή ακόμη και ένα smartphone θα μπορεί, μέσω ειδικής υπηρεσίας, να συγκεντρώνει δεδομένα τα οποία θα διαμοιράζει σε social media, στον προσωπικό μας γυμναστή ή πολύ περισσότερο στον γιατρό μας. Τέλος, υπηρεσίες cloud-based (SaaS ή PaaS) θα μπορούν να παρέχουν υπηρεσίες μουσικής και πολλά άλλα.

Προκλήσεις και Κίνδυνοι

Όπως όλα τα φαινόμενα που έχουν γενεσιουργό αιτία την ψηφιακή τεχνολογία και όχι μόνο, Το Internet of Things είναι σίγουρα ένας ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ, γεμάτος με ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ  για την ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑ. Ανοίγεται μπροστά μας με όλα του τα “θελγητρα”, αλλά και με τους “κλασικούς” κινδύνους του που δεν είναι άλλοι από:

  1. Το ζήτημα της Προστασίας των δεδομένων που θα καταγράφονται από τις εφαρμογές IoT.
  2. Οι πιθανότητες κακόβουλης χρήσης αυτών των δεδομένων από επιτήδειους.
  3. Τα αναμενόμενα κενά ασφαλείας σε ένα κλάδο νεοφυή και ανώριμο ακόμη.
  4. Το ανύπαρκτο ακόμη θεσμικό πλαίσιο προστασίας του ατόμου σε σχέση με τον κλάδο αυτό και η επιρροή του στα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Ο καιρός γαρ εγγύς – λοιπόν – όπου το ερώτημα της δημοσιογράφου Jo Best (του διαδικτυακού περιοδικού ZDNet) –

Who really owns your Internet of Things data? ( Σε ποιον ανήκουν τελικά τα δεδομένα σου που προέρχονται από το IoT περιβάλλον σου?) – θα καταστεί πιο επίκιαρο και φλέγον από ποτέ!

 

bar-st1

Άρθρα για Internet Of Things

0001_Toyota – BLAID – Aid for the Blind

0002_3D Printing & Athletics (00)

0003_3D Printing & Prosthetics

004_Who really owns your IoT data?