Ο Freddo στον Φοριαμό (ή μια άλλη οπτική γωνία των χρήσεων της τεχνολογίας)

Είμαι επισκέπτης υπηρεσιών & οργανισμών, ως πελάτης, με τον ίδιο ρυθμό & συχνότητα, καθημερινά, με τον οποίο & οι υπόλοιποι πολίτες επισκέπτονται τις ανάλογες υπηρεσίες & οργανισμούς, όπου “τους σπρώχνει η ανάγκη”.

Βαδίζω λοιπόν προσεκτικά σε αίθουσα εξυπηρέτησης κοινού, υπηρεσίας, που αφορά εκατομμύρια πολίτες & έχει σχέση με την ασφάλεια που ο Πολίτης αποζητά στην εργασιακή του ζωή.

Στέκομαι όρθιος & ακίνητος ακουμπώντας σε τοίχο, διότι όλα τα καθίσματα είναι πιασμένα αν & δεν με ενδιαφέρει. Ρίχνω μια ματιά στο χώρο & εντοπίζω φοριαμό που περιέχει δρομολογητές (routers) & διαχωριστές (splitters), ενωμένους με εκατοντάδες καλώδια, σε μορφή κοτσίδας ατέρμονης & ανακατεμένης. Αυτός ο φοριαμός φυσικά είχε σχέση με κάποιον server (εξυπηρετητή) & κάποιο δίκτυο της υπηρεσίας.

Ο φοριαμός λοιπόν ήταν ανοιχτός & ανασφάλιστος, ξεκλείδωτος & πάνω του ξεκουραζόταν ένας Freddo capuccino με δροσερό δροσερό ποτήρι απ’ τα πολλά παγάκια. Γνωρίζω & σέβομαι το γεγονός πως ένας ειδικός δικτύων μπορεί να βγάλει άκρη με τις “όμορφες αυτές πολύπλοκες κοτσίδες” καλωδίων. Αλλά το γεγονός πως, επισκέπτης – πολίτης – πελάτης της υπηρεσίας, έχει την δυνατότητα να αφήνει το καφεδάκι του πάνω σε τεχνολογικό εξοπλισμό της υπηρεσίας με κίνδυνο να χυθεί το καφεδάκι πάνω στα καλώδια – με ξεπερνά.

Και μόλις ο καφές ολοκληρώσει το άδοξο έργο του, τότε το δίκτυο θα πέσει & μερικές εκατοντάδες πολίτες θα χάσουν κι άλλο ισχνό μεροκάματο, για να ξαπαραστούν στην υπηρεσία για το ζήτημα που τους απασχολεί. Όμως η Ιστορία δεν σταματά εκεί. Ο κλαυθμός & ο οδυρμός  θα γίνει μεγαλύτερος όταν κάποια στιγμή, διαπιστώσει με περίσσεια πικρία κάποιος πολίτης, ότι μέρος των δεδομένων του (που την προηγούμενη φορά χρησιμοποίησε, κατέθεσε ή ζήτησε), έχει χαθεί λόγω βλάβης.

Ο πολίτης με το καφεδάκι είναι λάθος – ήταν λάθος η συμπεριφορά του σίγουρα. Αλλά – οι δικλείδες ασφαλείας & οι βέλτιστες πρακτικές – οι τηρούμενες διαδικασίες της υπηρεσίας? Που Είναι?

Κάποτε είπε κάποιος ότι, ο αριθμός των ζητιάνων που κυκλοφορούν στους δρόμους μιας χώρας είναι ένας από τους πιο πραγματικούς δείκτες της οικονομίας της. Άρα για δείκτη εξυπηρέτησης πελατών – πολιτών να χρησιμοποιήσουμε τον αριθμό των φοριαμών που φιλοξενούν καφέδες???

Οπότε μάλλον, είναι άσχημα τα σημάδια για το Customer Service & την εξυπηρέτηση του Πολίτη, όταν οι φοριαμοί δικτύωσης μιας υπηρεσίας αρχίζουν να θυμίζουν espresso bar.

GrUofBIApps_admin

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s