Χωρίς Σπατάλη Ούτε Μιας Δεκάρας

Προ μηνών, παρακολουθώντας διάφορα video στο Youtube για διδακτικούς & άλλους λόγους, εντόπισα video από την εκπομπή “ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ”, προβαλλόμενο σε 2 μέρη, που παρουσίαζε την ζωή και τον άδοξο θάνατο του Ιωάννη Καποδίστρια – Πρώτου και Μοναδικού Πραγματικού Κυβερνήτη της Ελλάδος.

Κάποιος μπορεί να αναρωτηθεί, τι σχέση μπορεί να έχει αυτό με το Business Intelligence & τα Δεδομένα. Εύλογο ερώτημα λοιπόν, αλλά απάντηση υπάρχει.

Αρχικά μία 1η απάντηση που δίνει το video – ντοκιμαντέρ του Χρήστου Βασιλόπουλου, είναι πως όταν υπάρχει ΘΕΛΗΣΗ – ΒΟΥΛΗΣΗ – και ΕΠΙΜΟΝΗ, μπορεί ακόμη & ένα εξαθλιωμένο & δύσμοιρο υπό ίδρυση κράτος, να ασκεί πρακτικές διαχείρισης έργων, να ελέγχει τα οικονομικά του, να παράγει έργο, να μην σπαταλά ούτε δεκάρα και να βρίσκεται σε μια εποχή όπου το χαρτί, ο πάπυρος, η πένα & η κοντυλοφόρος κυριαρχούν παντού.

Ακριβώς έτσι περιγράφονται οι συνθήκες την εποχή εκείνη, αλλά ο Ιωάννης Καποδίστριας κατάφερε απλώς ΤΑ ΠΑΝΤΑ εκείνη την εποχή!!!

Ερχόμενοι στην σημερινή πραγματικότητα, η κοινωνία μας και η παγκόσμια αγορά, βρίθεει software, συστημάτων, εργαλείων, και κυρίως δεδομένων. Αλλά!, ερχόμενοι σε αυτό το μεγάλο “Αλλά” την σήμερον ημέρα, στην Ελλάδα, τα δεδομένα δεν τα εκμεταλλεύεται κανείς, τα συστήματα – τα software αλλά και οποιοδήποτε άλλο εργαλείο, μένουν αναξιοποίητα ενώ έχουν αγοραστεί, ή δεν τα γνωρίζει κανείς, διότι κανείς δεν κάνει έρευνα αγοράς ή άλλες σχετικές προετοιμασίες.

Φυσικά ένας από τους κύριους γνώμονες της κατάστασης αυτής, είναι οι ασυνέχειες του κράτους, οι δυσλειτουργίες του Δημοσίου τομέα (με την ευρεία έννοια) και το χαμηλό επίπεδο εκπαίδευσης και μετεκπαίδευσης μεγάλου μέρους των δημοσίων λειτουργών.

Το επίπεδο αυτού που ονομάζουμε Up To Date Training, με την βοήθεια του οποίου ένα στέλεχος λαμβάνει γνώση των τελευταίων εξελίξεων του αντικειμένου του, σε πολλές περιπτώσεις δημοσίων λειτουργών δεν υφίσταται.

Οπότε έυκολα μπορεί ο αναγνώστης να αντιληφθεί για ποιο λόγο, τα ζητήματα των Open Public Data, Public Services Automation, επιτάχυνσης διαδικασιών, E-Government, ποιότητας εξυπηρέτησης του Πολίτη και άλλες παρόμοιες έννοιες και ιδέες, είναι αδύνατον να ευδοκιμήσουν και να λειτουργήσουν στην χώρα μας.

Πεδίον Δόξης Λαμπρόν! … μα οι δεκάρες χάνονται και κάθε μέρα … χάνονται ακόμη περισσότερες … εκατομμύρια…

IV

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s