“Πενταροδεκάρες …” τα Δεδομένα…

Πολλοί την σήμερον, σκορπούν δεξία και αριστερά “πενταροδεκάρες”, σκορπούν τα “άχρηστα” για αυτούς, τα παρκάρουν δηλαδή, όπου βρουν περιθώριο να το κάνουν. Πχ. το Υπουργείο Παιδείας κλπ. πετάει ένα “ξεροκόμματο” χρημάτων για την χρηματοδότηση της Δημόσιας Παιδείας. Ένα άλλο ξεροκόμματο πετιέται για το Υπ.Υγ. και πάει λέγοντας…

Τελικά – ασχέτως γνώμης και πεποίθησης προς την οποία πλησιάζει ή υποστηρίζει ο καθείς, ένα είναι σίγουρο: Τα δεδομένα είναι “πενταροδεκάρες”. Τι εννοώ με αυτό? Διαβάστε παρακάτω.

Σε 5-6 χρόνια σκληρής λιτότητας και κούρασης (οικονομικής, πνευματικής, ψυχολογικής, κοινωνικής), ακούμε καθημερινά αξιωματούχους και λοιπούς παρατρεχάμενους να αναφέρουν, το κόστος της ανεργίας στην Ελλάδα, το κόστος της φοροδιαφυγής, το κόστος της φοροαποφυγής, το κόστος της μαύρης εργασίας και της εισφοροδιαφυγής καθώς και το κόστος μαύρης αγοράς προϊόντων και υπηρεσιών. Δις Ευρώ εδώ – δις ευρώ εκεί – που είναι τα δις? Και πόσα είναι τα δις αυτά?

Μα σοβαρά τώρα – περιμένει κανείς να τους πιστέψουμε, όταν δεν υπάρχει μισός πραγματικός δείκτης ανεργίας σε αυτή τη χώρα? Όταν φοιτητές και στρατιώτες (εθελοντές) δεν υπολογίζονται στους ανέργους ή στο μη ενεργό κομμάτι του εν δυνάμει εργατικού δυναμικού? Αυτά είναι αστεία – και αστεία είναι και τα δεδομένα που βοηθούν στην εξαγωγή αυτών των συμπερασμάτων.

Σε χώρα, με ταλαιπωρημένο πληθυσμό, με κρατικό ελεγκτικό μηχανισμό – σχεδόν ανύπαρκτο, και Αρχές που δεν είναι ανεξάρτητες πραγματικά – Τα δεδομένα που προσφέρονται ΕΙΝΑΙ ΠΕΝΤΑΡΟΔΕΚΑΡΕΣ. Είναι ανασφαλή, ανακριβή, άκυρα, μη επίκαιρα, αργοπορημένα, προσετερισμένα, ανακατεμένα και λάθος δεδομένα (έστω και αν όχι στο σύνολο τους).

Τελικό συμπέρασμα – Η Ελλάδα δυστυχώς έχει πολύ δρόμο μπροστά της για επαρκή και χρήσιμα επίπεδα δημοσίων ανοιχτών δεδομένων (Open Public Data) – γεγονός που μπορεί να αποτελέσει το ίδιο – ως το “πεδίον δόξης λαμπρόν…” που βρίσκεται μπροστά μας. Τι θα κάνουμε?

Με Εκτίμηση

I.V

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s