eGov, eHealth, eWhatever, … & Ελληνική Κρίση

Καλή ημέρα και πάλι. Τα πράγματα δύσκολα και οι συνθήκες κάτι παραπάνω από τραγικές για την Ελληνική οικονομία. Τέτοιες ώρες πολλά λέγονται και ακόμη πιο πολλά ακούγονται από διάφορους. Όλοι συνιστούν ψυχραιμία αλλά ταυτοχρόνως όλοι πυροβολούν τον “πιανίστα”. ΌΧΙ! Δεν είναι μάθημα μουσικής, και φυσικά δεν βρισκόμαστε σε Ωδείο.

Ποιός είναι ο “πιανίστας”? Μα φυσικά οι Δημόσιες Δομές του κράτους μας. Ο Δημόσιος τομέας. Γιατί τον πυροβολούν? Γιατί δεν αναπτύχθηκε όπως έπρεπε, βιώσιμα, σταδιακά και τεχνολογικά. Τι σχέση έχουν όλα αυτά με την ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ της Πληροφορίας? θα το δούμε αμέσως.

Όλοι οι ευρωπαϊκοί μας εταίροι, με αιχμή του δόρατος την Γερμανία, δηλώνουν συνεχώς πως έχουμε ανάγκη από μεταρρυθμίσεις, που πρέπει να γίνουν στον Δημόσιο τομέα. Λόγω δανειακών συμβάσεων και της αναλογούσης χρηματοδότησης που έχουμε ανάγκη όλα αυτά τα 5 χρόνια της κρίσης, άρχισε μια πρώτη επιβολή υποτιθέμενων μεταρρυθμίσεων στο Δημόσιο, που καμία σχέση δεν είχαν με το οποιοδήποτε δομημένο πλάνο μεταρρυθμίσεων που μπορεί να εφάρμοσαν τις προηγούμενες δεκαετίες οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Οδεύσαμε λοιπόν σε ένα δρόμο όπου – ζητήθηκε η απόλυση χωρίς πλάνο και νόημα, πολλών δημοσίων υπαλλήλων (λόγω υπέρογκου δημοσίου τομέα), χωρίς ποτέ να έχει γίνει εισαγωγή νέων τεχνολογιών, χωρίς βέλτιστη αξιοποίηση του υπάρχοντος προσωπικού, χωρίς μελέτη ηλικιακών και λοιπών επιστημονικών και γνωσιακών κριτηρίων. Ζητήθηκε λήψη μέτρων κατά του Δημόσιου τομέα χωρίς καν την ύπαρξη ευρείας υιοθέτησης σύγχρονου πλαισίου μηχανογράφησης στο δημόσιο.

Καταλήξαμε λοιπόν σε απολύσεις γιατρών, νηπιαγωγών, δασκάλων, νοσοκόμων και άλλων υπαλλήλων, δηλαδή σε υποτιθέμενες εξυγιαντικές μεταβολές προσωπικού, που ελάχιστη σχέση είχαν με την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση, την ευρεία μηχανογράφηση, την εισαγωγή σταθερού και σθεναρού λογιστικού πλαισίου αναφοράς στο δημόσιο, και την ανάπτυξη εφαρμογών παρακολούθησης και ελέγχου της ορθής λειτουργίας του δημοσίου.

Αναγνωρίζουμε όλοι (θεωρώ), ότι οι ενασχολούμενοι με την νέα εποχή της πληροφορίας, δηλώνουν ευθαρσώς πως στην Ελληνική πραγματικότητα, πολλά ζητήματα δεν υφίστανται καν ή δείγματα και μόνον αυτών έχουν ακουστεί η δοκιμαστεί. Τα παραδείγματα είναι πολλά. Έχετε ακούσει οτιδήποτε στην χώρα μας

  1. Για Open Public Data?
  2. Για eGovernance?
  3. Για εφαρμογές υποβοήθησης του Πολίτη?
  4. Για εφαρμογές επιτάχυνσης διαδικασιών του δημοσίου?
  5. Για μηχανογράφηση και νέα data centers κάποιων υπηρεσιών?
  6. Για υιοθέτηση Business Intelligence Applications στο δημόσιο?
  7. Για business process re-engineering στις διαδικασίες του δημοσίου?
  8. Για αξιολογήσεις δημοσίων οργανισμών και διαδραστικές πλατφόρμες?

Ελάχιστα παραδείγματα, με ελάχιστες εφαρμογές, με πολλά χρήματα (ασχέτως πηγής χρηματοδότησης) ξοδεμένα από εδώ και από εκεί, και φυσικά με αποτελέσματα απογοητευτικά για την χώρα με βάση τους δείκτες προόδου που μελετά η ΕΕ, βασισμένη στις στρατηγικές που θέσπισε στο παρελθόν. Europe 2020, eGov, Digital Europe και άλλα πλαίσια, είναι πλέον εγκατελλειμένα στην μοίρα τους και κινούνται σε δραματικά αργές ταχύτητες.

Πολλά λοιπόν στρατηγικά πλαίσια που αφορούν την Νέα Εποχή της Πληροφορίας, “στέγνωσαν” από χρηματοδότηση και “κάηκαν” από άποψης εφαρμογής, χωρίς να έχει κάνει η χώρα σημαντικά βήματα εμπρός. Αυτά λοιπόν τα βήματα μας ζητείται να τα κάνουμε άλματα και μάλιστα άρον άρον και εντός του πλαισίου της κρίσης χρέους που μας μαστίζει.

Ε! Συγνώμη αλλά για όλη αυτή την κατάντια δεν φταίει η νοσοκόμα! Ούτε ο δάσκαλος! Κάποιοι άλλοι πολύ γνωστοί φταίνε και εμείς οι υπόλοιποι καλούμαστε να βγάλουμε τα “κάστανα από την φωτιά”. Και είναι κρίμα, πολύ κρίμα, να οδηγούμαστε στο συμπέρασμα, πως πολύ λίγοι είναι αυτοί που πραγματικά αγαπούν αυτή τη Χώρα.

Ευχαριστώ.

IV

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s