Δεδομένα Ήχου & Εικόνας

Γειά σας και πάλι. Θέμα μας σε αυτό το post, είναι και πάλι τα δεδομένα, αυτή τη φορά όμως μια λίγο πιο δύσχρηστη και ασυνήθιστη μορφή. Τα δεδομένα ΗΧΟΥ και ΕΙΚΟΝΑΣ. Με την έλευση των επονομαζόμενων Big Data, αυτής της αθρώας αύξησης της παραγωγής δεδομένων παγκοσμίως, σε εκθετικό βαθμό και ρυθμό, εικόνα και ήχος θεωρούνται πλέον τύποι δεδομένων εξέχουσας σημασίας.
Τόσο εξέχουσας, που εταιρείες όπως Youtube, Pinterest, Instagram, Facebook, LinkedIn και προσφάτως Tweeter, στέλνουν  – λαμβάνουν –  επεξεργάζονται καθημερινά Δισεκατομμύρια φωτογραφίες, βίντεο, φωνητικά μηνύματα, ραδιοφωνικές εκπομπές, webcasts, podcasts και άλλα.
Ο όγκος είναι δυσθεώρητα μεγάλος και από την απαρχή του φαινομένου οδηγηθήκαμε στην δημιουργία μίας τεχνολογικής καινοτομίας – αυτής των πρώτων servers για αποκλειστική φιλοξενία τέτοιων δεδομένων που δεν είναι άλλοι από τους multimedia servers.
Φυσικά δεν είναι καθόλου εύκολο να ερευνήσει κανείς, το ποιό είδος δεδομένων νικά αυτή τη στιγμή στην “μάχη” για την μεγαλύτερη παραγωγή όγκου παγκοσμίως. Τα δεδομένα εικόνας και ήχου όμως, ήδη έχουν προκαλέσει έναν τεράστιο φόρτο υλικού προς αποθήκευση και επεξεργασία, καθώς και ένα επιστημονικό ρεύμα προσπαθειών προς εύρεση κατάλληλων αλγορίθμων και λογισμικού που θα οδηγήσει σε βέλτιστη – αναζήτηση – επεξεργασία και ταξινόμηση των δεδομένων αυτών. Μέρος αυτών των εξελίξεων ακούει στον όρο “image recognition” (αναγνώριση εικόνας) και αρκετές εταιρείες παγκοσμίως επιδίδονται σε αγώνα δρόμου για την επίτευξη του στόχου, που δεν είναι άλλος από την ανάγνωση – μελέτη – ανάλυση του “εικονικού κόσμου των εικόνων”, για την εκμαίευση χρήσιμων συμπερασμάτων. Φυσικά το θέμα αυτό θα το μελετήσουμε σε ένα επόμενο post.
Ευχαριστώ πολύ. Να είστε καλά. Θα τα ξαναπούμε στο επόμενο post μας.

 

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s